Veiligheid in Congo

Algemene veiligheid in Congo-Kinshasa

De meest gestelde vraag die we krijgen, is of het veilig veilig is om te reizen in Congo en dikwijls over welbepaalde regio’s. Congo wordt inderdaad sinds decennia geplaagd door burgeroorlogen, plunderende rebellen, criminaliteit en natuurrampen zoals vulkaanuitbarstingen. Verder zijn er ook ziektes zoals malaria waarmee je rekening moet houden. Er zijn daarom veel regio’s die off limits zijn, vooral Noord-Kivu en Ituri worden dikwijls geplaagd door geweld, waardoor het ook soms gebeurt dat het Virungapark voor onbepaalde duur gesloten wordt. Het is daarom erg belangrijk om rekening te houden met het feit dat een reis in het Virungapark altijd geannuleerd kan houden.

Over het algemeen zijn Goma en Bukavu stabiel en indien reizen in het Virungapark niet mogelijk is, kunnen er gorilla’s bezocht worden in de buurt van Bukavu onder het Kivumeer (Kahuzi Biega). Verder is reizen in Katanga rond Lubumbashi, Kolwezi en Likasi ook perfect mogelijk, alsook reizen naar Kisangani en Mbandaka. Er is geen enkel probleem om via de Congo-rivier te reizen en nationale parken zoals Nationaal Park Salonga en Nationaal Park Garamba te bezoeken. Ook het Okapi-park is te bezoeken hoewel de voorzieningen volledig in puin liggen en de gehabitueerde okapis in het verleden zijn afgeslacht. Kinshasa is stabiel en ook de regio errond en Bas-Congo is ook makkelijk te bereizen naar Congolese normen. Zoals je ziet, zijn er best wat mogelijkheden. We bieden een aantal formules in Bas-Congo en rond Kinshasa; alsook mogelijkheden om bonobo’s te bezichtigen in het regenwoud; het Garamba Park te bezoeken; het nationaal park Salonga; het Virungapark; Katanga enzoverder. Verder stellen we ook een aantal mogelijkheden voor om in Congo-Brazzaville en de Centraal Afrikaanse Republiek te reizen.

Zorg ervoor dat je je geld en spullen veilig bewaart en in de gaten houdt. Het is best om je handen in je zakken houden boven je telefoon en je geld. Hou ook niet al je geld en kredietkaarten in een plaats, maar spreidt alles. Zorg dat je een scan van je paspoort in je telefoon en e-mail hebt staat en eventueel ook een uitgeprinte fotokopie. Hou je kamer en wagen steeds op slot. Blijf beleefd tegen politie en autoriteiten, maar laat je ook niet intimideren.

Natuurrampen en vulkaanuitbarstingen in Congo

In het regenseizoen zijn hevige regenbuien mogelijk die ervoor zorgen dat hele gebieden overstroomd komen te staan. Dit water trekt meestal weg na een aantal uren, maar kan er voor zorgen dat huizen instorten en wegen wegzakken. Recent heeft Goma ook te maken gehad met een vulkaanuitbarsting die er voor zorgde dat het Virungapark ook gesloten werd tot nader orde. Deze vulkaanuitbarstingen zijn doorgaans te voorspellen, maar dit is geen garantie.

Ziektes in Congo-Kinshasa

Malaria

Malaria is een veel voorkomende ziekte over heel Congo die heel wat mensenlevens eist. Het is belangrijk om met je arts te praten om een goede strategie te bespreken of je op voorhand iets inneemt of als je op reis gaat met medicatie die de symptomen bestrijdt. Zorg ervoor dat je goed bent beschermt tegen muggenbeten door ‘s avonds gesloten schoenen te dragen, een lange broek en je in te wrijven met DEET. Zorg ervoor dat je onder een muggennet slaapt en spuit best ook eens in je kamer tegen de muggen alvorens je gaat slapen.

Chikungunya en knokkelkoorts (dengue) 

Deze ziektes worden ook overgedragen door muggen en kunnen je serieus ziek maken. Ook hiervoor is het dus heel belangrijk dat je je dagelijks goed beschermt tegen muggen.

Diarree en parasieten

Doorgaans hebben mensen niet zo snel last van diarree in Congo. Er zit meestal weinig tijd tussen het slachten van vlees en vis en het klaarmaken. Alles wordt meestal goed doorbakken. Parasieten zijn wel altijd mogelijk door vuil water en indien je na je reis blijvende buikpijn hebt, ga je best naar de arts om je stoelgang te onderzoeken. Een antibiotica-kuur zorgt al snel voor beterschap. Het is verder ook niet slecht om na je reis tweemaal Vermox te nemen met 14 dagen tussen de twee dosissen om eventuele wormen preventief te doden. Een strategie die door de lokale bevolking en expats een tweetal keer per jaar wordt toegepast.

HIV

Hoewel HIV niet zo wijdverspreid is zoals in de zuidelijke Afrikaanse landen, is er toch een verhoogd risico, vooral in steden zoals Kinshasa is het belangrijk om je te beschermen. Condooms zijn overal beschikbaar, hoewel het slim is om condooms mee te nemen vanuit België.

Inentingen en vaccinaties voor Congo-Kinshasa

Gele koorts-vaccinatie is verplicht bij reizen naar Congo-Kinshasa en je moet dit ook kunnen tonen bij aankomst.

Verder is het ook aan te raden je DTP-vaccinatie te herhalen (difterie-polio-tetanus) en ook een vaccinatie tegen buiktyfus (3 jaar geldig) te nemen. Het is heel sterk aangeraden om een vaccinatie te nemen tegen hepatitis A en hepatitis B en verder ook tegen de mazelen ingeënt te zijn en COVID.

Zorg ervoor dat je tijdig een afspraak maakt met het tropisch instituut/reiskliniek alvorens je op reis vertrekt. Er zijn reisklinieken over heel het land, hierbij de links naar de grootste reisklinieken in België.

https://www.uzgent.be/reiskliniek
https://www.itg.be/N
https://www.uzbrussel.be/web/infectiologie/reiskliniek

Andere

Zorg dat je je goed beschermt tegen de zon. Gebruik zonnecrème, een zonnebril en een pet/hoed zodanig dat je niet verbrandt of hoofdpijn krijgt. Vermijd om water van de kraan te drinken en zorg dat je steeds water in flesjes koopt. Vermijd verder ook zoveel mogelijk om op straat te eten.

Say Hello and Let's Go!whatsappwhatsapp