Kisangani En Omgeving: Yangambi, Boyoma Watervallen En Lokele-Stam

De uitvalsbasis voor deze reis in Congo is Kisangani, de hoofdstad van de Tshopo-Provincie, een van de nieuwe 21 provincies die sinds 2015 in het leven geroepen zijn. Kisangani is een gezellige stad, prachtig gelegen tussen het groen aan de Congo Rivier. De sfeer is er relaxed en je merkt direct dat het heel wat rustiger is dan Kinshasa. De stad heeft heel wat oude koloniale gebouwen en er zijn heel wat interessante stops en foto-opportuniteiten in Kisangani zoals het stadhuis, de textielfabriek, oude koloniale residenties, de kathedraal en de hydro-elektrische dam op de Tshopo Rivier en natuurlijk ook de Boyoma Watervallen met de Wagenia vissers die grote vissen vangen in houten manden op een houten constructie bovenop de stroomversnellingen van de Congo Rivier. Een spectaculair zicht!

De Boyoma-watervallen, voorheen bekend als Stanley Falls, zijn een reeks van zeven stroomversnellingen over meer dan 100 km op de Lualaba-Rivier (het verlengde van de Congo) van Ubundu tot Kisangani. Aan het einde van de watervallen gaat de Lualaba officieel over in de Congo. Deze stroomversnellingen hebben een van de hoogste stroomsnelheden ter wereld, met meer dan 17.000 kubieke meter per seconde en een totale daling van 60 meter.


De Wagenia vissers zijn elke dag druk bezig met hun manden op de stroomversnellingen om vissen te vangen, zoals je hier kunt zien in deze video.

Tijdens onze reis gaan we ook naar Yangambi, gelegen ten westen van Kisangani bij de Congo-rivier. We vinden er een belangrijk onderzoekscentrum en ook de biosfeer van Yangambi. Van 1933 tot 1962 werkten hier honderden onderzoekers, voornamelijk Belgen, en het was het belangrijkste onderzoekscentrum voor tropische land- en bosbouw in heel Afrika. Er was een bibliotheek met meer dan 25.000 boeken, het grootste herbarium van heel Afrika (meer dan 125.000 exemplaren) en verschillende proefpercelen om betere gewassen te creëren, zoals sojabonen, palmbomen en bananen om er maar een paar te noemen. Op zijn hoogtepunt was het de thuisbasis van meer dan 700 wetenschappers en technici. Vanaf de jaren zeventig was er steeds minder werk door instabiliteit en bezuinigingen en daardoor was er een enorme afname van de onderzoeksactiviteiten. Sinds enkele jaren wordt het centrum nieuw leven ingeblazen met de inspanningen en financiering van organisaties zoals CIFOR, het Afrikamuseum uit Tervuren, Plantentuin Meise, de universiteit van Kisangani en de Universiteit Gent.

In hetzelfde gebied vinden we de Lokele, beroemd om hun trommels, die werden vroeger gebruikt om berichten te verzenden die in recordtijd lange afstanden zouden afleggen. Europese ontdekkingsreizigers zouden aankomen in dorpen waar nog geen Europeaan zou zijn geweest en zouden de dorpelingen aantreffen die voorbereid waren op hun dorp, aangezien er al vóór hun aankomst berichten via trommels waren verzonden. John Carrington was een Engelse missionaris die zowel de Kele-taal als de drumtaal leerde en zijn bevindingen publiceerde in ‘the talking drums of Africa’ in 1949, waarin hij vertelt over de drumtaal die wordt gebruikt als een snelle vorm van communicatie in de regenwoud. Elk dorp zou een drum-expert hebben, zodat ze allemaal met elkaar in contact zouden komen. Met de introductie van telefoons vervaagde deze traditie helaas. Tijdens onze reis bezoeken we de Kele-stammen, waarvan sommige leden nog de oude traditie van het zelf tatoeëren gebruiken.

Tijdens je reis slaap je in zeer eenvoudige accommodatie, soms zonder elektriciteit of stromend water. Onthoud dat je naar een plek gaat met weinig infrastructuur. Wees voorbereid op last-minute wijzigingen en overmacht die het programma kunnen beïnvloeden.

Programma


Dag 1: Stadscentrum van Kisangani en Pont Tshopo

 

Stadsbezoek van een hele dag aan Kisangani, inclusief het slavenhandelspunt en Pont Tshopo.

 

Dag 2: Wagenia vissers bij Boyoma Falls

 

We beginnen de dag met een bezoek aan de vissers van Wagenia, inclusief hun eiland in de Congo-rivier. We zullen getuige zijn van hun traditionele dans en rituelen en zullen de nacht met hen op het eiland doorbrengen. Bekijk hier een van onze video’s:

Dag 3: Waine-Rukula

Na het ontbijt gaan we verder naar Waine-Rukula, een prachtig dorp ongeveer twee uur rijden buiten Kisangani in het midden van het prachtige bos.

Dag 4 tot 6: Yangambi

We gaan vandaag naar Yangambi. Afhankelijk van de wegomstandigheden kan dit een boot of auto zijn. We blijven in totaal drie nachten, want er is veel te ontdekken. We maken kennis met het centrum, de laboratoria, het herbarium, de bibliotheek en de proefvelden in het omringende bos.

Dag 7 en 8: Kele Stammen

We zullen deze twee dagen gebruiken om te kamperen bij de Kele-stammen en mee te doen aan hun dagelijkse activiteiten. We eten eenvoudige lokale maaltijden.

Dag 9: Terugkeer naar Kisangani

De lange reis terug naar Kisangani vandaag, afzetten bij het hotel. Einde van de reis!

Zorg ervoor dat je een paar bufferdagen in Kinshasa hebt, want vluchten kunnen soms tot twee dagen of langer worden vertraagd! Extra kosten zoals accommodatie etc worden door de klant betaald. 

Wat mee te brengen:

– Tent met slaapspullen

– Handdoeken

– Passende kleding en schoenen om te wandelen

– Geneesmiddelen

– DEET

– Zonnebrandcrème, zonnebril, een hoed

– Zaklamp en batterijen

– Powerbanks

– Back-up snacks en water


Prijs: vanaf 3.999 usd per persoon (gebaseerd op een groep van 4 personen, exclusief vluchten)

Boyoma Rapides, Kisangani
Pont Tshopo, Kisangani
Congo River, Yangambi
Congo River
Congo River
Say Hello and Let's Go!whatsappwhatsapp