Salonga Expeditie

Voor deze reis moet u minstens 3 weken de tijd rekenen en liefst nog een aantal bufferdagen in Kinshasa!!

Congo Reizen is het enige reisbureau dat momenteel expedities in het Salongapark uitvoert. We doen dit samen met het ICCN, een overheidsinstantie die instaat voor het beheer van de parken en reservaten in Congo. Een trip naar Salonga is een echte expeditie en niet zomaar een reis of een safari. We maken lange boot- en wandeltochten en slapen vooral in tenten. Onze maaltijden zijn heel eenvoudig. Dikwijls moeten we ons doorheen modder ploeteren en worden we geteisterd door muggen en andere insecten. Het is geen makkelijk avontuur, maar het brengt je wel naar een van de mooiste en minst bezochte wouden in de wereld.

Salonga is een van de mooiste bestemmingen in de DRC als het op natuurpracht aankomt. Door het dichte bos is het niet altijd mogelijk om veel dieren te zien, maar er is een grote verscheidenheid aan zoogdieren, vogels, insecten, vlinders en planten. We verblijven onder andere in een saline, een open plek in het bos om te kamperen en waar we makkelijk dieren kunnen zien die aangetrokken worden door de mineralen in de grond.

Houd er rekening mee dat, hoewel Salonga een prachtige plek is, het park erg moeilijk te bereiken is en het een veeleisende reis zal zijn, aangezien er geen infrastructuur of wat dan ook is. Aangezien de locatie ook ver van de bewoonde wereld ligt, is de expeditie erg duur. Je moet fysiek fit zijn en mentaal voorbereid om te reizen in ruige omstandigheden, door regen, modder, onweer en tropische hitte. Bovendien zal het op weg naar het park niet ongewoon zijn dat de lokale autoriteiten je lastigvallen en proberen wat bij te verdienen. U bent in veilige handen bij onze gids die al meerdere keren op het park is geweest en een breed netwerk van mensen in de omgeving heeft, maar dat betekent niet dat u vrij bent van ergernissen. 

Het is van vitaal belang om de autoriteit van onze gids te erkennen en bereid flexibel te zijn over eventuele wijzigingen die in het programma kunnen (en zullen) plaatsvinden.

Je reis begint in Kinshasa vanwaar je samen met onze gids het vliegtuig naar Mbandaka neemt. Na een dag of twee proviand, gas en het nodige voorbereidende werk te hebben gedaan, reis je 3-4 dagen naar het park met een gemotoriseerde kano totdat je het park binnenkomt. Houd er rekening mee dat de omstandigheden op de boot ruw kunnen zijn als het regent. Als je eenmaal in het park bent, moet je nog een dag wandelen totdat de saline is bereikt. We blijven meestal een viertal dagen, kamperen naast de saline en observeren de bezoekende dieren in het wild. 

Daarna moeten we dezelfde lange weg weer terug naar Mbandaka, waar we een of twee bufferdagen wachten voordat we teruggaan naar Kinshasa. Het is verstandig om een ​​beetje buffer te hebben in Kinshasa, aangezien vluchten op het laatste moment kunnen worden geannuleerd. We raden je daarom aan om voor de zekerheid tot drie weken tijd vrij te maken. Je bent in veilige handen bij onze gids die helemaal met je meekomt uit Kinshasa en dan nemen we ook een kapitein en een lokale gids mee die de rivier en het park heel goed kennen. Voor deze reis dien je je eigen tent en slaapspullen en voldoende kleding mee te nemen.

**** Voor deze reis moet je zeker 19.000 usd rekenen om deze te laten doorgaan voor 1 persoon en ongeveer 4.000 usd per extra persoon, afhankelijk van de groepsgrootte. 


Congo is een prachtig land en je reis wordt een unieke reis om nooit te vergeten, maar wees er je wel bewust van dat je flexibel en geduldig moet zijn. Verwacht steeds het onverwachte in Congo. Reizen in Congo is heel anders dan reizen in pakweg Rwanda, Kenia of Zuid-Afrika. Hevige regenbuien, wegverzakkingen, elektriciteitspannes, een overboekt hotel, een geannuleerde vlucht, monsterfiles, .. allemaal zaken die het programma kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk hier op voorbereid te zijn, flexibel te zijn voor veranderingen en je niet druk te maken. Neem zeker een powerbank mee, muggenspray, zonnecrème, een zonnebril, pet, een extra handdoek, bactigel, medicijnen, vochtige doekjes en een zaklamp met voldoende batterijen om zo al heel wat frustraties te vermijden. Vergeet verder ook niet een goede dosis humor en geduld!

Hou er rekening mee dat u gevaccineerd bent tegen gele koorts en uw vaccinatieboekje mee hebt, verder ook gevaccineerd bent tegen COVID en indien nodig u de nodige PCR-testresultaten mee hebt indien gevraagd door de airline. Wij raden aan om te vliegen met Brussels Airlines en zijn niet verantwoordelijk voor vertraagde of geannuleerde vluchten. We proberen het programma zo goed mogelijk te volgen, maar hou er rekening mee dat dit steeds kan veranderen en enige flexibiliteit nodig is.

Salonga

Salonga is een nationaal park in de Democratische Republiek Congo, gelegen in het stroomgebied van de Congostroom. Het is het grootste tropische regenwoudreservaat van Afrika met een oppervlakte van ongeveer 36.000 km2. Het strekt zich uit tot in de provincies Mai Ndombe, Equateur, Kasaï en Sankuru. In 1984 werd het nationale park ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de bescherming van een groot stuk relatief intact regenwoud en de belangrijke habitat voor veel zeldzame soorten. In 1999 werd de site als bedreigd beschouwd vanwege stroperij en woningbouw. ​​Na de verbetering van de staat van instandhouding werd de site in 2021 van de bedreigde lijst verwijderd.

Het park ligt in een regenwoudgebied ongeveer halverwege tussen Kinshasa, de hoofdstad, en Kisangani. Er zijn geen wegen en het grootste deel van het park is alleen bereikbaar via de rivier. Delen van het nationale park zijn bijna volledig ontoegankelijk en zijn nooit systematisch verkend. De zuidelijke regio die wordt bewoond door de Iyaelima-bevolking is toegankelijk via de Lokoro-rivier, die door het midden en de noordelijke delen van het park stroomt, en de Lula-rivier in het zuiden. De rivier de Salonga kronkelt in het algemeen in noordwestelijke richting door het Salonga National Park tot aan de samenvloeiing met de Busira

Het Salonga National Park werd in 1956 opgericht als het Tshuapa National Park en kreeg zijn huidige grenzen met een presidentieel besluit van 1970 door president Mobutu. Het werd in 1984 geregistreerd als UNESCO-werelderfgoed. Als gevolg van de burgeroorlog in de oostelijke helft van het land werd het in 1999 toegevoegd aan de lijst van werelderfgoed in gevaar.

Het park wordt sinds 2015 mede beheerd door het Institut Congolais pour la Conservation de la Nature en het World Wide Fund for Nature. Er wordt uitgebreid overleg gepleegd met de twee belangrijkste populaties die in het park wonen; de Iyaelima, de laatst overgebleven bewoners van het park en de Kitawalistes, een religieuze sekte die zich vlak na de oprichting in het park installeerde. Er bestaat een intense samenwerking tussen de parkwachten en de Iyaelima, aangezien Iyaelima-dorpen worden gebruikt als wachtposten. Het is bekend dat de bonobo-dichtheden het hoogst zijn rond Iyaelima-dorpen, wat aantoont dat ze geen bedreiging vormen voor de emblematische soorten van het park.

Het Salonga National Park, gelegen in het centrum van het Congobekken, beschermt het grootste regenwoud van Afrika en het op een na grootste ter wereld. Door de grote omvang en ecologische complexiteit van dit regenwoud hebben soorten en gemeenschappen zich relatief ongestoord kunnen ontwikkelen. Als gevolg hiervan beschermt het nationale park een zeer biodivers en uniek ecosysteem. Van de 735 geïdentificeerde plantensoorten in het zuidwestelijke deel van het park, vertrouwt 85% op dieren om hun zaden te verspreiden, een proces dat zoöchorie wordt genoemd.

Veel grote zoogdieren zijn te vinden in het park met relatief hoge dichtheden, waaronder bongo-antilopen, mangabeys, luipaarden en bonobo’s. De zuidelijke regio is de locatie geweest voor studies van bonobo’s in het wild. Er zijn veel grotere populaties bonobo’s in de buurt van de Iyaelima-nederzettingen dan elders in het park, blijkbaar omdat de Iyaelima hen geen kwaad doen en een grote rol spelen bij het behoud ervan. Ondanks de jachtdruk overleeft een levensvatbare populatie bosolifanten in het park.

 Andere zoogdieren in het park zijn de Dryas-aap,  rode colobus, luipaard, langstaartschubdier, reuzenschubdier, boomschubdier, Angolese slanke mangoest, de aquatische genet, nijlpaard, de Afrikaanse gouden kat, bosvarken, geelrugduiker, sitatunga, okapi, bushbuck, water chevrotain en bosbuffel.

Er zijn veel vogelsoorten aanwezig in het park, waaronder de koereiger, de zwarte ooievaar en de geelsnavelooievaar. De Congo-pauw, een bedreigde vogelsoort die endemisch is in het Congobekken en de nationale vogel van de Democratische Republiek Congo, leeft in zowel de primaire als secundaire bossen in het park.

In het park zijn 56 vissoorten geïdentificeerd, waaronder de meervallen Clarias buthupogon en Synodontis nigriventris. Afrikaanse krokodillen met slanke snuit zijn ook te vinden in het park.


Waarom kiezen voor Reizen Congo?

Wij zijn het enige lokale bureau met mens die daadwerkelijk ter plekke zijn, en naast een “verdwaalde Belgische expat”, bestaat ons team volledig uit Congolezen met een jaren ervaring in het veld. We werken nauw samen met de autoriteiten zoals het Ministerie van Toerisme, ICCN, maar ook het leger dat ons helpt om gevoelige gebieden te beveiligen. Onze tours gaan alleen door als aan alle veiligheidsvoorwaarden is voldaan en de benodigde toestemmingen zijn verleend en als we zo nodig groen licht hebben gekregen van de lokale autoriteiten/chefs.

Pas op voor reisbureaus die onze reisroutes kopiëren en onze tours voor een lagere prijs aanbieden. De meesten van hen zijn Oegandese of Rwandese operators die nog nooit in Congo zijn geweest en zonder kennis van het veld of een vergunning op het internet locals rekruteren om hun reizen te doen, dikwijls met desastreuze gevolgen, waarbij mensen gearresteerd of opgelicht worden en in het ergste geval komt er zelfs niemand opdagen.

Say Hello and Let's Go!whatsappwhatsapp